Traumabehandeling

Exposure-therapie

 

Exposure-therapie is de meest onderzochte effectieve behandeling van PTSS. Het doel van deze behandelmethode is dat uw angsten en vermijdingsgedrag afnemen en verdwijnen. Daardoor kunt u het trauma meer accepteren als iets uit het verleden. Bij een PTSS is het trauma nog in het hier en nu; na een geslaagde behandeling is het trauma voltooid verleden tijd.

 

Hoe werkt exposure-therapie?

 

Na een traumatische gebeurtenis vermijden veel mensen gedachten, gevoelens, situaties en activiteiten die hen aan de traumatische gebeurtenis doen denken. Dit vermijdingsgedrag lijkt de oplossing: het zorgt ervoor dat de angst afneemt. Maar als ze een volgende keer geconfronteerd worden met iets dat hen aan de traumatische gebeurtenis herinnert, worden ze weer net zo angstig. Kortom: op de korte termijn lijkt vermijding te helpen, maar op de lange termijn zorgt het ervoor dat de angst juist blijft bestaan en zelfs groter wordt.

Daarom leert u in exposure-therapie om stapje voor stapje, onder professionele begeleiding, juist terug te denken aan de trauma’s die u hebt doorgemaakt. In de behandeling begeleidt uw therapeut u bij het opnieuw oproepen, zich herinneren, van de traumatische gebeurtenis. U stelt zich zo bloot aan de herinneringen waar u bang voor bent (het Engelse woord exposure betekent ‘blootstelling’). Hierdoor kunt u langzaamaan wennen aan situaties die u moeilijk vindt. Door de blootstelling nemen de angsten en de PTSS-klachten af.

Copyright Impact Studie 2021