Trauma

Wat is een trauma?

Een schokkende gebeurtenis meemaken – zoals een ongeluk, lichamelijk of seksueel geweld, natuurrampen of oorlogsgeweld – kan traumatisch zijn. Deze gebeurtenissen noemen we ook wel trauma’s. Vroeger dachten we bij een trauma vooral aan een lichamelijke verwonding. Ondertussen weten we dat wonden ook psychisch kunnen zijn.

 

Wat is vroegkinderlijk trauma?

Een vroegkinderlijk trauma is een trauma dat plaatsvindt in iemands jeugd, dus voor het achttiende levensjaar.

Wat is PTSS?

Bij sommige mensen met klachten na een trauma gaan deze klachten niet vanzelf over: zij houden er lang last van. We spreken van een Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) als de klachten niet minder worden en uiteindelijk niet verdwijnen. Het trauma veroorzaakt lichamelijke en geestelijke stress. Hieronder ziet u symptomen die voor kunnen komen bij PTSS:

U beleeft de traumatische gebeurtenis in gedachten steeds opnieuw.

In uw hoofd speelt zich steeds opnieuw de film van de traumatische gebeurtenis af. Dat heet een herbeleving, en dat komt niet alleen in nachtmerries en akelige dromen voor, maar ook overdag. U moet steeds maar weer aan de gebeurtenis denken en kunt details niet uit uw hoofd zetten. Uw hart gaat sneller kloppen, of u begint te zweten. Dat kan ook gebeuren als u ineens iets ruikt of op een andere manier aan de traumatische gebeurtenis wordt herinnerd.

U probeert prikkels te vermijden die u aan de traumatische gebeurtenis doen denken.

Mogelijk gaat u daarom ook situaties uit de weg die u te veel aan de traumatische gebeurtenis herinneren.

Uw stemming en gedachten zijn veranderd.

Zo hebt u negatieve gedachten over zichzelf (ik ben niets waard, het is mijn schuld dat dit me is overkomen) of de wereld (de wereld is door en door gevaarlijk). Ook kunt u negatieve gevoelens hebben, zoals angst, boosheid en schaamte, en hebt u minder belangstelling in activiteiten die u vroeger wel leuk vond. Verder voelt u een afstand tussen uzelf en anderen en vindt u het moeilijk om emoties zoals blijdschap, liefde en geluk te voelen.

U hebt gevoelens van spanning en onrust.

Dit uit zich in woede-uitbarstingen, roekeloos gedrag, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, alert zijn of heftig schrikken van onverwachte dingen.

Copyright Impact Studie 2021